Desatero prezentování z počítače

1. Zvažte zda vůbec použít prezentaci.

Až příliš často se prezentace používá jen proto, “aby tam něco bylo”. Nebo proto,  “že to tak dělají všichni”, přičemž obsahem prezentace pak jsou jen slova a body, které řečník sám říká. To je zbytečné! 

Co víc, je to vlastně na škodu, protože ta pozornost, která by měla být upřena na řečníka, je zbytečně dělena na dva zdroje téže informace.

 

2. Prezentace není nápovědou pro řečníka!!!

Pokud neznáte dobře obsah své prezentace, připravte si na papír poznámky.
Pokud neumíte mluvit improvizovaně, svou řeč si pořádně nacvičte.

Není nic horšího než řečník, který publiku jen čte to, co má na obrazovce!
Nebo když každý nový snímek uvádí slovy “Tak co tam máme dál?”

 

3. Neustále musíte vidět co je na projektoru,
bez otáčení se zády k publiku.

Jakmile připojíte notebook k projektoru, nastavte si duplikování obrazu (ve windows klávesou Win+P) a svůj notebook otočte tak, aby byl čelem k vám a zády k publiku.
Tedy abyste vy měli svou obrazovku ve svém zorném poli při koukání se na publikum. Pokud není k dispozici stůl či řečnický pultík, poslouží židle. V nouzi je možné jej položit i na zem.

 

4. Dopředu si ověřte typ a délku kabelu.

Existuje spousta různých konektorů (VGA, DVI, HDMI, mini-HDMI, micro-HDMI apod.) a snadno se může stát, že přijedete někam prezentovat a zjistíte, že svůj notebook tam nepřipojíte. Nebo že kabel na místě je tak krátký, že na svůj notebook neuvidíte a nemůžete ho ovládat. To je průšvih.

 

5. Pro jistotu mějte s sebou svou prezentaci na USB.

Nejen nekompatibilní kabel, ale taky porucha nebo ztráta počítače vám může zabránit v prezentování z něj.
Obvykle je na místě možnost použít počítač někoho jiného, ale musíte mít co prezentovat!

V takové situaci hrozí ještě jiná past: nekompatibilní verze PowerPointu, případně jiného prezentačního software. Proto si vždy svou prezentaci ukládám pro jistotu i jako starší verzi PPT a také jako PDF.  Ten se dá v nouzi použít všude.

 

6. Používejte “Presenter mód”.

V PowerPointu, ale i v jiných programech, lze v okamžiku připojení na projektor použít tzv. Presenter mode, který to dělá řečníkovi mnohem pohodlnější. Vypadá to takto:

presenter mode

Presenter mód ukazuje řečníkovi na obrazovce navíc časomíru, poznámky k aktuálnímu slajdu a hlavně co bude následovat na příští obrazovce. Obraz na projektoru tím není ovlivněn, tam se zobrazuje jen aktuální snímek v celé velikosti.

Pro aktivaci Presenter modu je nutné nastavit obrazovku na počítači to režimu tzv. Rozšířené plochy, kdy projektor a primární displey počítače nejsou duplikáty, ale jsou dvě obrazovky jakoby vedle sebe a lze myší přejíždět z jedné na druhou. Pak se dá v Powerpointu nastavit, která bude hlavní a která pro řečníka. Je kriticky nutné otestovat si to dopředu.

 

7. Pozor na širokoúhlý formát prezentace.

Pokud máte moderní notebook nebo počítač, máte na něm pravděpodobně širokoúhlou obrazovku. To je fajn a hezké, ale zle vás to vypeče, pokud si na něm nachystáte širokoúhlou prezentaci a pak zjistíte, že projektor na kterém budete promítat umí jen formát 4:3.

Pozor: z mé zkušenosti je většina projektorů takových a širokoúhlou prezentaci vám hrozně pokazí.
Formát prezentace se dá v PowerPointu nastavit už při vytváření a pokud se nechystáte dělat obě verze, dělejte vždy formát 4:3.

 

8. Nepochodujte k počítači a zase zpátky.

Pokud prezentujete pravidelně, kupte si na to dálkový ovladač. Pokud ne, skoro stejně dobře poslouží  bezdrátová myš. Jen pozor na kurzor létající po obrazovce, dá se to vyřešit zalepením senzoru post-it lístečkem.

Když nemáte k dispozici ani jedno a počítač nemáte na pultíku hned před sebou, domluvte se s někým ať vám slajdy posouvá on. Stačí se domluvit na nenápadném pokývnutí hlavou či pohybu prstem a vypadá to mnohem lépe, než když každou chvíli přecházíte a shýbáte se k PC.

 

9. Nepromítejte zbytečnosti, zhasínejte.

Prezentace má doplňovat to co říkáte o vizuální data, obrázky, grafy či tabulky. Kdykoliv promítáte text který říkáte, zabíjíte tím pozornost publika.

Nedělejte to! Nikdy.

Proložte si prezentaci černými slajdy anebo používejte zhasínání projekce klávesou B či ovladačem. Pozornost publika musí být stále jen na jedné věci, nejlépe na vás. Uvidíte, že účinnost vašeho projevu se tímto zásadně zvedne.  A ještě zjistíte, že najednou máte s přípravou prezentace mnohem méně práce.

 

10. Nemluvte, když si prezentaci teprve chystáte!

Máte jen cca 30 sekund na to udělat dobrý první dojem. Já vím, že všechno si nachystat nějakou chvíli trvá a ne vždy se podaří udělat to před samotným začátkem akce, zejména pokud se řečníci střídají.

Nechte lidi chvíli počkat, všechno si v klidu nachystejte bez mluvení a teprve když vše běží jak má, zahajte pořádně svou prezentaci. Hodně štěstí.

 

Chcete prezentovat jako profíci?

Ještě více takových rad, doplněných ovšem o praktické ukázky, cvičení a historky z praxe zažijete na mém kurzu Prezentuj jako profík z počítače i u tabule.

Aktuální termíny všech kurzů jsou zde.

 

Komentáře