Jak rychle poznat introverta od extroverta?

Dříve než se pustíte do rozpoznávání, je důležité pochopit, co to vlastně ta introverze a extroverze je. Protože většina lidí má o tom chybnou představu.

Představa, že každý kdo je rád ve společnosti a umí tu společnost bavit je určitě extrovert, je nesprávná.

Stejně tak je mylná představa, že každý kdo není příliš komunikativní a často ve společnosti sedí tišeji, je automaticky introvert.

Komunikační dovednosti a osobnostní rys introverze/extroverze jsou dvě různé věci.


V praxi se lidé dělí ne do dvou, ale do čtyř typů:

(1) Komunikativní extrovert a (2) nekomunikativní introvert jsou dva nejčastější typy. všem velmi častý je také (3) komunikativní introvert, kterým jsem třeba já sám. A poněkud vzácným, ale přesto existujícím typem je (4) nekomunikativní extrovert.

 

introvert-extrovert
Důvod proč tomu tak je, je následující:

Zatímco introverze/extroverze je vrozená (zděděná) záležitost, schopnost a chuť komunikovat je kulturní a naučená vlastnost.
Nekomunikativnost se dá poměrně snadno změnit, vnitřní introverze nikoliv.  Ta se dá jedině skrývat.

Introverze/extroverze vůbec není o tom jak často, s kým a jak dobře komunikujeme. To může, ale také nemusí být jen její důsledek.

Introverze/Extroverze je o tom z čeho bereme energii.

I česká wikipedie to vysvětluje dobře:

Extroverti jsou lidé, kteří čerpají energii z okolního světa. Mají rádi, když se kolem nich něco děje. Mají tendenci nejdříve jednat a až pak myslet, nebo dělají obojí současně. Obvykle se rozhodují rychle (někdy neuváženě), a jsou vstřícnější ke změnám. Naopak je stresuje a vyčerpává nedostatek vnějších podnětů.

Introverti jsou naopak ti, kteří čerpají energii ze svého vnitřního světa. Z pocitů, myšlenek a z vlastních prožitků. Bývají více přemýšliví. Mají rádi klid a své soukromí. Bývají uvážliví a jednají až poté, co si své jednání předem promyslí. Mnoho introvertů má nadání pro tvůrčí činnosti, jako je psaní, malování, skládání hudby, programování apod.

I introverti mají rádi lidi a pokud jsou zároveň komunikativní, dokáží společnost skvěle bavit. Jen z té situace neberou energii a pak si ji musí dobít v soukromí.


Jak rychle poznat do které skupiny patřím?

Je to snadné: Představ si, že je pátek odpoledne a ty máš za sebou dlouhý pracovní týden, jehož součástí bylo i řešení mnoha věcí s různými lidmi.
Jak nejraději strávíš svůj páteční večer?

Pokud rád půjdeš někam pokecat s přáteli, jsi extrovert.
Pokud raději zůstaneš v klidu doma a přátele navštívíš až v sobotu, jsi introvert.

Komentáře